Ресурси во нашата отворена полица за книги

"Преземи го твојот мозок" - Галерија

На почетокот на обуката за eduScrum, ги собираме прашалниците и очекувањата што учесниците ги имаат и сакаат да ги споделат. Овде, можете да ја најдете галеријата од нив рафинирана од eduScrum сертифицирани наставници и практичари за време на нашите библиотекарски сесии.

За нашата библиотека и нашиот простор за учење: Агилна дневна соба

Документите, сликите, илустрациите, итн., Означени со eduScrum или Art2BeAgile се и ќе бидат објавени под лиценца за креативна заедница. Сакаме да споделуваме.
Но, ние исто така сакаме да се грижиме и да го цениме напорот што активните и ангажирани ученици, наставници и ко-креатори инвестираат во нашата заедница за практика.
Ги покануваме сите да ги разгледаат нашите библиотечни збирки. Значи, секој што е заинтересиран за тоа може да ги најде сите различни колекции Нашето Отворено
Полица за книги
. Ако сакате да нурнете подлабоко и да добиете повеќе увид, можете да стапите во контакт со нас, на пример, за време на Добредојдовте чаеви за чај или за време на вашиот прв eduScrum Основна обука, а Библиотеката за чај за добредојде ви е достапна.

Curубопитни сте за повеќе сознанија? Кликнете овде за да влезете во Агилна дневна соба и персонализирана табла.

Најчесто поставувани прашања за eduScrum

За кои предмети може да се користи eduScrum?

С yet уште не наидовме на теми што не се соодветни за edusScrum. Најголем профит треба да се очекува за посложените групни задачи во богат контекст и за комплицирана наставна програма, додека соработката има додадена вредност.

Какви видови на образование се соодветни за eduScrum?

eduScrum успешно се користи во холандските училишни системи: po, vmbo, havo, vwo, mbo, hbo и универзитет; така основните училишта, средните училишта и високото образование. Во сите видови предмети или „отворени“ проекти.

Дали секој наставник може да научи да работи со eduScrum?

Секако, доколку се има верба во учениците.

Што мислат студентите со АДХД или АСД за eduScrum?

Студентите со аутизам и АДХД ја ценат јасноста и јасната структура на улогите, церемониите и таблата за планови. Ова им помага да ја видат големата слика, ги смирува и им дава доверба. Покрај тоа, тие добиваат благодарност за нивните специфични квалитети, ова е добро за нивната самодоверба.

Од која возраст може да се користи eduScrum?

eduScrum успешно се користи од студенти од било која возраст.

Зошто eduScrum работи толку моќно?

Кој не ужива да биде ценет член на добро работен тим што може да постигне многу повеќе отколку кога сте сами? eduScrum нуди јасна работна структура за тимот. Ова води кон чистота и транспарентност. Во исто време во таа структура има многу слобода и простор за автономија, одговорност, креативност и сопствен придонес. Sportе биде спорт да се работи и учи на најбрз, најдобар и најпријатен начин. Покрај тоа, ценењето на современиците за секој поединечен придонес и квалитети започнува позитивен личен раст. Штета што веќе не сме на училиште!

Дали има студенти кои не сакаат да соработуваат?

Ова ретко се случува. Всушност, секогаш стои лична приказна зад неа. На пример, момчето што сигурно ќе ја преземе земјоделската компанија на неговите родители во иднина и знае дека секогаш ќе работи самостојно. Тој повеќе би сакал да не ја открие радоста од заедничката работа.

Како се поврзува eduScrum со активирање на дидактика?

eduScrum е општ метод за ефективна и ефикасна соработка. Методот може да се користи независно или да се распореди во големи задачи од богат контекст (на пример проект, вистинска задача). Во eduscrum, студентите можат да користат каква било ефективна активирачка уметност за да работат попаметно и да учат (на пример, туторство од врсници, тапети, итн.)

Може ли да се разликува во тим?

Секако. И ако не го направите тоа, студентите ќе го сторат тоа.

Како може да се провери дали студентот го добива најдоброто од себе?

Вие само внимателно гледајте ги рефлексиите и резултатите од тестот на ученикот. Но, најважно: нека ученикот го праша тимот. Ефектот ќе ве воодушеви.